Kropp og følelser

Forslag til eksterne samarbeidspartnere: Skeiv ungdom, Skeiv Verden, Helsestasjon for ungdom, Helsesøster Hensikt/mål: Å utvikle bevissthet og evne til refleksjon rundt følelser, seksualitet og grensesetting. Erfare at det sjeldent er ett riktig svar når det handler om noe så personlig som kropp, sex og følelser.

Fokusområde  «Samtykkende, Sunn og Sikker» 

Sex, kropp og følelser
(samtykke, krenkelser, grensesetting) 

Involverte fag/tverrfaglighet  KRLE, Samfunnsfag, Naturfag 

,

Innledning til læreren

Når det undervises om følelser og forelskelse og opplevelsene som knytter seg til dette emnet, handler det om å støtte ungdommene i å utforske og snakke om følelser. Slik kan du bidra til utviklingen av personlig kompetanse i å kjenne igjen og tolke følelser og grenser hos seg selv og andre. 

Å være forelska kan være helt fantastisk, og kan fylle en stor del av ens liv og hverdag. Ikke å være forelska eller ikke gjensidig forelskelse kan gjøre en ulykkelig. En del elever på dette klassetrinnet kan selv ha erfaringer med forelskelse, kjærester og kanskje sex. De har stått ovenfor noen av de mange dilemmaene som forelskelse kan føre med seg: Hvordan vet jeg om h*n er forelsket i meg? Hva gjør jeg hvis jeg er forelsket i min beste venn? Hva om jeg er forelska i en person av samme kjønn som meg selv? Skal jeg fortelle det til vennen min om vi er forelska i samme person? Hva om forelskelsen min ikke er gjensidig? Må man være forelska i og ha sex med kjæresten sin? Når vet man om man er klar for å ha sex?  

For noen av elevene tar disse spørsmålene stor plass. For noen er forelskelse kanskje bare noe de hører andre snakke om og som de er i tvil om de selv har opplevd. Hvor ulike følelser, tanker og erfaringer ungdommene har med seg, er svært viktig å bringe med seg inn i klassemøtet, slik at man tar utgangspunkt i den mangfoldigheten ungdommene representerer.

Hensikt/mål

Å utvikle bevissthet og evne til refleksjon rundt følelser, seksualitet og grensesetting.

Erfare at det sjeldent er ett riktig svar når det handler om noe så personlig som kropp, sex og følelser. 

Gjennomføringen av klassemøtet

Vis videosnutten «Tea Consent» (samtykke forklart gjennom en kopp te), og forklar at det er en morsom tilnærming til et alvorlig tema. Still oppfølgingsspørsmål til snutten, eks. Hva er det filmsnutten egentlig tar opp? Hvorfor er temaet filmen tar opp alvorlig? Kan du tenke deg noen situasjoner ungdom kan komme i som kan ligne på det som skjer på filmen?

Aktivitet

Aktivitet: Rådgiverne 

Fortell elevene at spørsmålene de snart skal få er hentet fra anonyme informasjonstjenester på nett, slike som ungdom kan kontakte om de har spørsmål om blant annet seksualitet og følelser. Gi grupper på to-tre elever et spørsmål hver, og gi dem noen minutter til å lage et svar. Forklar at de skal late som de er rådgivere ved de anonyme nettjenestene. Spørsmålene og svarene deles deretter med resten av klassen.  

 1: Hjelp meg! Jeg er så forelska i en gutt, problemet er bare at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med det. Han er den deiligste jeg noen gang har møtt. Jeg har så lyst til å fortelle at jeg elsker han, men jeg tør ikke… jeg er så redd for at han ikke liker meg og at andre skal le av meg. Hva skal jeg gjøre? 

 2: Hei, de andre guttene i klassen snakker om jenter hele tiden, og noen har også fått seg kjærester. Jeg har det ikke slik, og føler meg ofte utenfor. Jeg er bare ikke interessert. Hva skal jeg gjøre? 

 3: Hei, jeg sliter veldig med selvtilliten. Jeg føler at hvis jeg noen gang skulle forsvinne og aldri komme tilbake hadde det ikke vært noen som brydde seg. Både min beste venninne og andre venninner har oversett meg i det siste. Jeg får lyst til å holde meg unna mennesker fordi jeg er redd for å feile eller dumme meg ut og at ingen skal like meg. Jeg sliter med å like meg selv og kroppen min. Er det noe jeg kan gjøre for å få mer selvtillit? 

 4: Hei, jeg har et problem. Jeg har ikke hatt kjæreste ennå, men det har mange andre jeg kjenner. Det er nok fordi jeg ikke går så ofte på fest og sånt.  Jeg er utrolig sjenert, noe som jeg føler ødelegger for meg og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Noen tips? 

 5: Jeg chatter med ei jente på nettet som er skikkelig søt, men vi er bare venner. I går spurte hun meg om vi skal være kjærester. Jeg har egentlig ikke lyst til det, men har heller ikke lyst til at vi skal slutte å treffes på nettet. Jeg vet ikke hvordan jeg skal si at jeg bare vil at vi skal være venner. Hva skal jeg gjøre? Gutt, 14 

 6: Jeg fant ut at kompisen min liker den samme jenta som meg og at han har tenkt å spørre henne om hun vil være kjæresten hans. Skal jeg være glad på hans vegne eller snakke med henne eller bare droppe det?  

 7: Jeg tror kanskje jeg er forelsket i en av venninnene mine. Vi er veldig mye sammen og jeg har lyst til å snakke med henne hele tiden. Noen ganger lurer jeg på hvordan det ville være å kysse henne. Tror dere at jeg er forelsket? Skal jeg si noe til henne? Hilsen jente, 13 år.  

8: Hei. Jeg tror jeg er homse fordi jeg tenner på gutter, men jeg har ikke prøvd å være sammen med gutter. Jeg vil jo det, men jeg vet ikke hvordan jeg skal finne meg en guttekjæreste. Hva skal jeg gjøre? 

9: Hei, jeg har en venninne som ble voldtatt for ikke så lenge siden. Hun sier at hun ikke vil snakke om det, men jeg vil så gjerne hjelpe henne… jeg tror ikke hun får noe hjelp eller snakker med noen andre heller om det som skjedde, men hvis hun ikke vil det, er det noe annet jeg kan eller bør gjøre for henne? På forhånd takk. Hilsen bekymret venn 

10: Hei, jeg er en gutt på snart 15 år, som lurer på det der med sex. Jeg har en kjæreste som vil ha sex. Kan dere gi meg noe gode råd om hva jeg skal gjøre? Det er første gang for meg, men ikke for henne. Jeg er også redd for at kondomet skal sprekke.   

Elevrefleksjon/tilbakemelding i avslutningen av økta

Del ut post-it mot slutten av timen og still spørsmålene: Hva har du lært? Er det noe du vil si meg? Er det andre ting rundt dette du vil at vi snakker om i klassen? 

 

Ressurser og tips til videre arbeid med temaet

  • Helsesista: Hele Norges helsesøster – på snapchat! Helsesista er aktiv og god på å snakke med ungdom om kropp og sex. Hun har over 40 000 følgere på Snap.  
  • Sex og samfunn: Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. 
  • Skeiv Ungdom er en ungdomsorganisasjon for alle under 30 år som er for mangfold og mot diskriminering. 

 

Utskrift av treningsprogrammet

Du kan printe ut treningsprogrammet her  E. Kropp og følelser